Itt a tavasz! Indul a Palántaszezon

Rövidesen kezdődik a tavaszi szezon, és vele az ültetések ideje. Mi már nagyon várjuk! Várjuk a tavaszt, a napfényt, a meleget, s az órákon át tartó kertészkedést, kert rendezést, majd a csodás kertbeni kikapcsolódást és pihenést.

De ne feledd!!! Ahhoz, hogy siker koronázza munkádat az első lépés a virágbolt által kínált, a legjobb kertészetekből  való minőségi palánta és a legmegfelelőbb virágföld kiválasztása növényeidnek. Mindig szakboltban, azaz virágboltban (nálunk) vásárolj, mert itt garantált a minőség! S nem utolsó sorban szakszerű növényápolási és ültetési tanácsokkal is ellátunk!

Egynyári növények:

Az egynyári dísznövények, a kerti virágok, melyek egy év alatt kifejlődnek, virágoznak, magot érlelnek, majd elpusztulnak.

Ezek teszik szebbé kertjeinket, márciustól akár az első fagyok beköszöntéig díszítenek. Alapos tápoldatozással egy napra sem maradunk virágözön nélkül.

Rendkívül hangulatossá varázsolhatjuk nyári balkonládáinkat, cserepeinket, dézsáinkat a különböző színű és növekedésű egynyári dísznövényekkel. A kevésbé hangsúlyos virágokat fejlesztő növényeket bámulatosan feldobják a kistermetű, két- vagy háromszínű virágúak. Kombinálhatjuk a futó habitusú növényeket a kissé bokrosodó, kistermetű fajtákkal is. Ahhoz viszont, hogy az ültetéstől kezdve legszebb pompájukban tündököljenek, amíg le nem jár az idejük, az ültetéstől a védelmükön és öntözésükön át egészen a szaporításukig gondoskodnunk kell róluk.

Ültetés

A megvásárolt egynyári növényeket érdemes minél előbb állandó helyükre ültetnünk. Erre tavasszal kerülhet sor, amikor már a legkisebb esélye sem marad az időjárás fagypont alattira csúszásának – a legbiztonságosabb a május eleji időpont. Nagyon vigyázzunk, hogy a növényt az eddigi tárolójából finoman emeljük át, a gyökerek megsértése nélkül a végleges helyére. Nyirkos, tápanyagban gazdag, aprómorzsás szerkezetű talajba kerüljenek, lehetőleg olyan mélyre a földbe, ahogy előtte voltak.

Amennyiben cserépbe, dézsába, balkonládába, függőkosárba ültetünk, előtte győződjünk meg róla, hogy a felesleges víz el tud a tartóedényből szivárogni. Ehhez legalkalmasabbak a lyukas tartóedények, amik alá alátétet helyezhetünk, vagy betehetjük egy díszesebb kaspóba.

A tavasszal virágágyásba kerülő növények helyét érdemes ősszel fellazítani. Ásásra csak abban az esetben kerüljön sor, ha a talajba előtte nem telepítettünk növényt, és/vagy nagyon tömör kertünk földje – egyébként nem érdemes az egész felszín közeli talajréteget megbolygatnunk, mert megzavarjuk a talajéletet és roncsolhatjuk a talajszerkezetet. Hála ennek az előrelátásnak, kora tavaszra a talajunk jól megművelhető lesz.

Mindig gondoskodjunk az ültetéshez szükséges eszközökről (pl.: ültetőlapát, magvetés esetén kis jelzőtábla, hogy ne felejtsük el, mit-hova ültettünk) és elegendő öntözővízről.

A kerten vagy teraszon belüli helyválasztáshoz kezdeti segítséget nyújthat a következő táblázat, ahol a fényigényük szerint csoportosítva szerepelnek a legfőbb egynyári dísznövények. Ezenkívül természetesen számos tényező befolyásolhatja a helyválasztást: a talaj állapota, a növény közvetlen szomszédjai stb.

Árnyéktűrők

Bársonyos kakassarkantyú (Plectranthus forsteri)

Félárnyékban érzi jól magát

Bohócvirág (Mimulus x hybridus)

Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát

Háromszínű árvácska (Viola tricolor)

Törpe lobélia (Lobelia erinus)

Hegyicsucsor (Nierembergia)

Kerti begónia (Begoinia semperflorens)

Kerti körömvirág (Calendula officinalis)

Egynyári lángvirág (Phlox drummondii)

Ernyős tatárvirág (Iberis umbellata)

Kerti kutyatej (Euphorbia ’Inneuphda’ Diamond Frost)

Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Kerti hajnalka (Ipomoea purpurea)

Fényigényesek

Bársonyvirág (Tagetes)

Petúnia (Petunia x atkinsiana)

Dísznapraforgó (Helianthus annuus)

Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)

Egynyári sóvirág (Limonium sinuatum)

Ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus)

Terülő kékcsillag (Isotoma axillaris)

Kerti borágó (Borago officinalis)

Szagosbükköny (Lathyrus odoratus)

Háromszínű szulák (Convolvulus tricolor)

Sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus)

Kék vörösbegyvirág (Nemesia caerulea)

Lila verbéna (Verbena rigida)

Díszcsalán (Plectranthus scutellarioides)

Kapor (Anethum graveolens)

Díszkáposzta (Brassica oleracea var. acephala)

Futó porcsinrózsa (Portulaca umbraticola)

Nyári viola (Matthiola incana)

Díszpaprika (Capsicum annuum Purple Flash)

Paprikavirág (Salvia splendens)

Záporvirág (Gazania rigens)

Kerti szarkaláb (Consolida ajacis)

Öntözés
A legtöbb egynyári növény közepesen sok vagy sok vizet igényel, vagyis rendszeres öntözés mellett díszítenek a legszebben. A vízutánpótlást (mennyiségét és ütemezését) már az egyes növényfajok igénye határozza meg. Az ültetésnél említettem, hogy a virágládákba, kaspókba, dézsákba ültetett növények öntözővizének biztosítani kell elfolyási lehetőséget, nehogy berohadjon a gyökerük. Esős időszakban értelemszerűen az öntözések számát vagy a víz mennyiségét csökkentjük.

Tápanyag-utánpótlás

A növény tápanyagigényét figyelembe véve szükséges a dísznövények tápanyagát pótolni. A virágboltban különböző összetételű földeket vásárolhatunk, melyeket kertünk talajához keverhetünk. Az egynyári dísznövények rövid életük alatt viszonylag kevés tápanyagot használnak fel a talajból, de miután letelt az idejük, érdemes a következő „ágyásbérlő” ültetése előtt komplex műtrágyát vagy szerves anyagot (pl.: tőzeg) kijuttatni.

Szaporítás

A magról történő szaporítás az egynyári dísznövények esetében költséghatékonyabb megoldás, hiszen egy tasakból, akár húsz növényt is fel tudunk nevelni. A magvetéssel szaporított növényekhez több türelem és gyakorlat szükséges, viszont sokkal több növényünk lesz belőle.

A trópusi területekről származó egynyáriak több meleget igényelnek a gyors csírázáshoz, ezért érdemesebb szobahőmérsékleten magról vetni. Ennek már március-áprilisban nekiállhatunk, hogy hamarabb kiültethetők legyenek, és májusban már hozzanak virágot. A földkeverékünk legyen laza, jó vízáteresztő képességű. Választhatunk hajtató ládát az ablakpárkányra, vagy tőzegcserepeket üvegbura alá a feladatra. A fiatal növényeket később ki kell ritkítani – csak az egészségesen fejlődő növénykéket neveljük tovább.A dísznövény magjait betakarjuk vékony réteg földdel. Az öntözést egy kézi permetező segítségével oldjuk meg, benedvesítsük az ültetőközeget. A cserepeket világos helyen helyezzük el, és sosem hagyjuk kiszáradni a földet. Amikor a magok fejlődésnek indulnak és a növény eléri a 4-6 cm magasságot, ültessük át őket egyesével nagyobb cserépbe. Végül május végén a palántákat ültessük ki a végleges helyükre a kertbe.

Kétnyári növények:

Azokat a növényeket nevezzük kétnyáriaknak vagy kétéveseknek, amelyek az első életévükben fejlődésnek indulnak, virágot és magot pedig a következő évben hoznak.

Virágágyi telepítésüknél a kétnyári virágok az egynyári növények előtt díszítik a kertet. Hézagpótló szerepük vitathatatlan, mivel épp akkor virágoznak, amikor az egynyáriak nem.

Ültetés

A kétnyári dísznövények júniustól szeptemberig egy előkészített ágyásba vethetők – ez azt jelenti, hogy magról fejlődnek ki a kertünkben, és a telet követően fognak virágozni. A tavaszi növények helyére is kerülhetnek, így azok kiszedése után felássuk a virágágyat számukra, majd simára gereblyézzük a területet.

Általában napfénykedvelők, valamint a jó tápanyag-ellátottságú és jó szerkezetű talajokat kedvelik.

A következő táblázat segítséget nyújt a helyük kiválasztásában a fényigényüket figyelembe véve.

Árnyéktűrő

Nefelejcs (Myosotis sylvatica)

Félárnyékban érzi jól magát

Százszorszép (Bellis perennis)

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

Kerti holdviola (Lunaria annua)

Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát

Árvácska (Viola x wittrockiana)

Fényigényesek

Sárga viola (Cheiranthus cheiri)

Törökszegfű (Dianthus barbarus)

Harangvirág (Campanula sp.)

Öntözés

A kétnyári dísznövények többsége közepes vízigényű. Földjüket nedvesen kell tartani, de esetükben is ügyelni kell a ládákba, dézsákba került növényeknél, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni.

Tápanyag-utánpótlás

A kétnyári növények általában tápanyagigényes növények, ezért az egynyári növényekhez képest a kiültetésük előtt sokkal fontosabb a talaj tápanyaggal való feltöltése. Négyzetméterenként 4-5 kg érett istállótrágyát vagy komposztot a talajba bedolgozva megfelelő körülményeket biztosíthatunk növényeink számára ültetés előtt.

Szaporítás

A kétnyáriak alkalmas helyen az érett magjaikat szétszórva öntevékenyen szaporodnak. Mi is szaporíthatjuk, magvetéssel május végén, június elején vethető. A csírázásig árnyékolni kell, és gondoskodni a megfelelő nedvességről is. A fiatal növények ősz elejére megerősödnek, szeptember elején végleges helyükre kerülhetnek, virágaikban a következő év tavaszán gyönyörködhetünk.

Az évelő növények a kert állandóságát alapozzák meg, míg ugyanis az egynyáriak, vagy az idényjellegű dísznövények csupán ideiglenesen dekorálják a kertet, addig a hosszú ideig az ágyásokban maradó évelők az esztétikus keretet adják a birtoknak.
 
Az évelő növények tavasszal vagy nyaranta évről-évre újra kihajtanak, így ültetésükkel az adott kertrész karbantartása egyszerűbbé válik, a dekorációs érték viszont változatlan marad!
 

Évelő növények:
 
Az évelő növények a kert állandóságát alapozzák meg, míg ugyanis az egynyáriak, vagy az idényjellegű dísznövények csupán ideiglenesen dekorálják a kertet, addig a hosszú ideig az ágyásokban maradó évelők az esztétikus keretet adják a birtoknak, az évelő növények virágpompája egész évben a kert éke. 
 
Az évelő növények tavasszal vagy nyaranta évről-évre újra kihajtanak, így ültetésükkel az adott kertrész karbantartása egyszerűbbé válik, a dekorációs érték viszont változatlan marad! Válogathat napos helyre, félárnyékba, vagy árnyékba való évelők közül, a parlagi területeket a talajtakaró évelőkkel fedheti be, szemezgethet a díszfüvek és a sziklakerti növények, napjainkban népszerű pozsgások közül! Ilyenek például a teljesség igénye nélkül: Árvalányhaj, Hunyor, Szellőrózsa, Harangvirág,
Tündérvirág, Sásliliom, Margaréta, Kokárdavirág, Szívvirág, Szegfű félék, Hérics, Kúpvirág, Pampafű, Fátyolvirág, Kutyatej, Csenkesz, Vérsóska, Liliom félék, Veronika…
 
Tavasszal az elsők között hoznak virágot a kert növényei közül. Már februárban megjelenik az első téltemető, hóvirág és krókusz. Nyáron követik őket a pompás évelők. Az őszi időszak a karcsú fűfélék és az évelő őszirózsa fénykora, télen a magszóró növények díszítik a kertet. Az évelő növények egy része örökzöld, többségük azonban ősszel elhullajtja leveleit és a talajban vészeli át a hideg téli időjárást, hogy tavasszal aztán új hajtásokkal keltse életre a kertet. 
 
Az évelő növények varázsereje sokoldalúságukban és élénk színpompájukban rejlik. Az év során hatalmas változáson mennek keresztül: tavasszal zsenge, nyáron erőteljes hajtások és virágpompa, ősszel tetszetős magtokok, télen zúzmara és hó borította száraz tövek ékesítik a kertet. Más-más csendélet minden évszakban. Igényei szerint romantikus, erőteljes, játékos, izgalmas vagy diszkrét jelleget kölcsönözhet kertjének az évelő növények megfelelő kombinációjával. Olyan sokoldalúak, hogy garantáltan megtalálja az ízlésének megfelelőt a kert minden zugában.
 

Ahhoz, hogy szépen fejlődjenek a cserjék kertjében, Ön pedig sokáig örömét lelje bennük, érdemes ismerni és figyelembe venni a legfontosabb tudnivalókat.

  • A kert adottságainak megfelelő növényt kell választani. A páfrány szó szerint megperzselődik az erős napsütésben, a sásliliom és a hozzá hasonló napimádók pedig nem bírják az árnyékot. Csak megfelelő talaj- és fényviszonyok között fejlődik és virágzik jól a növény.
  • Minden talajtípusnak (száraz, nyirkos, nedves) megfelelően nagy választékban kapható növény is.
  • Növényápolás nélkül nincs virágpompa. Jól megválasztott közeg esetén azonban kevesebb ápolásra van szükség.Nem igényelnek napfényt. A házfal vagy fák tövében, belső udvarban lévő árnyékos helyeken jól fejlődnek, ha elég nedves a talaj.  A tiszafa vagy tuja tövében lévő száraz árnyékos közeget is jól bírja a meténg, a foltos kontyvirág és az őszirózsa néhány fajtája.

Hova süt a nap és meddig? A napimádókat ültesse olyan helyre, ahol naponta legalább 6 órát, déli időszakban is süt a nap. Félárnyékos helynek nevezzük azokat a területeket, ahol a napos órák száma napi 3-5, árnyékosnak, ahol 3 alatt van. Csak megfelelő talaj- és fényviszonyok között fejlődik és virágzik jól a növény.

Nagy fényigényűek, jó fejlődésükhöz és az erőteljes virágzáshoz napfényes helyre kell ültetni őket. A talajtípus sem mellékes, bizonyos növények kimondottan száraz, homokos vagy köves talajt igényelnek. Egyes növények, például a varjúháj, vastag leveleikben tárolt nedvességnek köszönhetően tűrik jól a szárazságot. Az ezüstös, kemény vagy szőrös levélzet is a növény jó szárazságtűrő képességére utal.

Más növények, például a pompás kúpvirág sok napfényt, de nedves talajt igényelnek.

Sövény és bokrok tövében, ahol naponta pár óra napsütés éri a talajt, jól fejlődnek az évelő növények. Déli fekvés esetén általában szárazabb és melegebb a talaj, északi fekvés esetén nedvesebb és hűvösebb. Ezt is vegye figyelembe a növény kiválasztásakor!

 Fal tövében vetett ágyásokban a nedvességet kedvelő évelők érzik jól magukat, mert nincs fa a közelben, amellyel a nedvességért és a tápanyagokért meg kell küzdeniük. Nem igényelnek napfényt. A házfal vagy fák tövében, belső udvarban lévő árnyékos helyeken jól fejlődnek, ha elég nedves a talaj.  A tiszafa vagy tuja tövében lévő száraz árnyékos közeget is jól bírja a meténg, a foltos kontyvirág és az őszirózsa néhány fajtája.

A tó körül és a tóban honosak a mocsári évelők és a vízi növények. A tó pereme és a mocsaras rész közötti átmenet elmosódik, nincs pontos határvonal. A mocsaras részre ültethető mocsári gólyahír, mocsári nőszirom és virágkáka. A szittyó, a sás és a széleslevelű gyékény olyan fűfélék, amelyek jól érzik itt magukat. A mély vízben olyan szabadon úszó vízi növények élnek, mint a süllőhínár vagy a tócsagaz, a tó fenekén pedig gyökeret ver a tündérrózsa, amely a víz felszínére küldi szépséges leveleit és virágait.

Némi törődést azért az évelők is igényelnek. Célszerű karókkal vagy évelőgyűrűvel biztosítani, hogy ne dőljenek fel a magasra növő pompás évelők. Hosszan tartó nyári szárazság esetén ajánlatos locsolni. Egyébként az elhervadt virágok kiszedésére vagy kivágására, és a gyom időnkénti eltávolítására korlátozódik az évelőágyás gondozása. Ősszel nyugodtan a helyükön maradhatnak a szárak, mert télen is mutatósak és csak februárban, nem sokkal az új kertidény kezdete előtt kell levágni őket.

Fontos tudni! Ha jól választasz virágföldet, akkor növényeid egészségesek, szépek, betegségeknek ellenállóbbak lesz, ellenkező esetben viszont pusztulásukat is okozhatod. Virágüzletünkben olyan speciális földkeverékeket is értékesítünk, ami vízinövények, citrusfélék, kaktuszok, muskátlik, fűszernövények, szobanövények, palánták ültetéséhez a legoptimálisabb összetevőket tartalmazzák.    

Nálunk még beszerezheted a speciális ültetésénél nélkülözhetetlen marhatrágyát, a növények vitalitását fokozó tápoldatokat, valamint a rovarölő készítményeket is. Különösen fontos a szobanövények, a ládában lévő, vagy dézsás növények számára, mert nekik behatárolt a tápanyag felvételük. Gyorsabban felélik, mint egy kertbe kiültetett, ezért a pótlásról is gondoskodni kell. A tápoldatoknál azon kívül, hogy természetesen a megfelelőt válassz, a használati utasításban leírtakat is tartsd be! Vásárlóinkat segítjük azzal, hogy külön felhívjuk a figyelmüket a talaj iránt kényesebb növényekre, és már a beszerzéskor ajánlunk tápoldatot is hozzájuk.

Eredményes, örömteli kertészkedést kívánunk!

Forrás: Agrofórum

KAPCSOLAT

NYITVATARTÁS

Shopping Cart
Call Now Button