Mindörökké Levendula

A világban közel 40 levendula fajta él, azonban a magyarországi éghajlaton csak kétféle terjedt el. Mediterrán évelő növény, bokrosodó fajta, szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 50 évig is elél. Fagy- és szárazságtűrő, télálló. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat fővirágzása, majd aratás után időjárás függvényében van másodvirágzása is a nyárutón.

Az évenkénti rendszeres visszavágáson kívül, a levendula különösebb gondozást nem igényel, szárazságtűrő, a mérsékelt öntözést meghálálja, kártevői nincsenek, permetezésre nincs szükség. Évente virágzás után felére-kétharmadára visszametszve folyamatosan megújul a levendulabokor. Legismertebb fajtája a francia vagy orvosi  levendula, ami Tihanyban is meghonosodott.

Mély sötét lila színe miatt a virágkötők kedvence, szívesen használjuk csokrokban, dekorációkban is. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül. Étkezési célra is ez a fajta való. Másik fajtája pedig az angol levendula, melynek virágszára igen hosszú, a legalkalmasabb felhasználási formája, levendula koszorú készítése. Illata intenzívebb a franciáénál, így levendula illatpárnákba is nagyon jó tölteni. Virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás elején vágjuk le!

Tetszett amit láttál? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

KAPCSOLAT

NYITVATARTÁS

Shopping Cart
Call Now Button