Fűszer- és gyógynövények otthon

A fűszer- és gyógynövények egy része mediterrán térségből származik, általában hő- és fényigényesek, de mivel még gyakorlatilag ugyanazok a vadfüvek, mint amikor fűszerségüket felfedezték, javarészt megőrizték igénytelenségüket. Elviselnek kis túlöntözést, kis kiszáradást, kis hideget, kis sötétet.

De alapjában azért óvjuk őket, mert használatuk megfűszerezi életünket! ☺

A kertben, a balkonon

Növényeinket lehetőleg napos, de széltől és erős huzattól védett helyre ültessük, és neveljük! Nagyon figyeljünk erre, akár a kertben vagy akár „csak” egy balkonládában az erkélyen lesznek elhelyezve.

Az sem mellékes  hogy ezen növényeknek sokkal több tápanyagra van szükségük, mint a dísznövényeknek, így ültetés előtt vizsgáljuk meg a talaj, a föld minőségét. Ha a talaj nem felel meg  a talajba az ültetés előtt egy hónappal jó minőségű istálló trágyát, komposztot keverjünk, míg a ládánkba a folyamatos tápoldatozás ajánlott.

A lakásban, az ablakban

Az első, amikor hazavisszük, kis növényünket, hagyjuk átszokni az új élőlényt: néhány napig ne öntözzük, ne bolygassuk, ne rakosgassuk. Ha azonnal főzni akarunk velük, akkor nyilván más tészta, de ha kis adagokban, hosszan akarjuk használni őket, akkor letesz, nem öntöz, nem tépked!

Mint már említettem, sok mindent elviselnek, de a kis cserepet nehezen. Ha van rá lehetőségünk, ültessük át őket eggyel nagyobb cserépbe, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor friss földdel szórjuk meg bőven a növények szárát. Erre az általános virágföld tökéletes.

Öntözni ritkán öntözzük, a föld inkább száraz érzetű legyen, mint nedves. A túlöntözött, mocsaras talajban a gyökerek megfulladnak, a levegős, nyirkos talaj számukra az optimális. A sárguló leveleket legtöbbször özönvíz miatt látjuk, de hideg, túl száraz levegő, kiélt, tápanyagszegény talaj is okozhatja őket.

Ha a fentieket betartod, a vásárolt növényeid hosszú életűek lesznek!

Az otthoni termesztésre kifejezetten alkalmas fűszernövények

Bazsalikom, Koriander, Metélőhagyma, Metélő fokhagyma, Majoránna, Citromfű, Oregánó, Szíriai oregánó, Menta, Citrom menta, Fodormenta, Rozmaring, Tárkony, Kakukkfű, Lestyán, Zsálya, Orvosi zsálya, Muskotályzsálya, Rebarbara, Fodros levélzeller, Articsóka, Borsika, Levendula.

Ha Te is szeretnél saját Fűszerkertet, nézz be a Fleron Virágüzletbe, s válogass belőlük kedvedre!

KAPCSOLAT

NYITVATARTÁS

Shopping Cart
Call Now Button