Mikulás

Mikulásvirágok, Ajándéktárgyak és Ünnepi Dísztárgyak

Mikulásvirágok, Ajándéktárgyak és Ünnepi Dísztárgyak

Bizton állítható, hogy a gyerekek által az év egyik legjobban várt ünnepe, amikor is a kicsik (és nagyok), december 5-én este kiteszik a szépen megtisztított csizmájukat az ablakba és attól függően, hogy hogyan viselkedtek egész évben, másnap reggel édességet, mogyorót, diót, narancsot, esetleg virgácsot találnak benne!

Mivel rohamosan közeledik december 6. ezért készítettünk egy kis összeállítást az ünnep névadójáról, Szent Miklósról.

Szent Miklós püspök a karácsony előhírnöke. Az utazók, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok, a gyermekek, a hajadonok és az aggszüzek, valamint a zálogházak tulajdonosainak védőszentje, oltalmazója a házasságnak és az anyaságnak, védőszentje Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Pugliának. A nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz

Szent Miklós püspök története

Így történt a legendájához tartozó eset is, ami valóban megtörtént:

A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betévő falatra is alig jutott. Három férjhezmenetel előtt álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök. Meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték, csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. A lányok kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól. Akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és a püspök bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallószerű tűzhelybe száradni, és a pénz éppen beleesett. Mivel mindig ilyenkor, télen történtek ezek a csodák, az emberek úgy hitték, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal.

A legenda szerint lelkét (342 december 6-án) angyalok vitték végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás eredt. Ebből a tiszta forrásból áradó szeretettel küldi legendája a mai gyerekekhez utódját, a Mikulást.

Mikulásvirág

Ha már Mikulás, akkor stílszerűen ejtsünk néhány szót/sort arról a növényről, melyet nyugodtan nevezhetünk egy hagyományos téli virágnak.

A virágszerető embereknek bizonyára nem kell bemutatni a Mikulásvirágot, ennek ellenére a következőkben összefoglaltuk, amit az eredetéről, gondozásáról tudni érdemes:

A mikulásvirág napjainkban a Karácsony egyik szimbolikus szobanövénye, csillag alakú levelei és a klasszikus karácsonyi színei miatt. A Mexikóból származó piros levelű cserje a legelterjedtebb, de létezik fehér, csíkos és rózsaszín levelű mikulásvirág is, sőt van egészen egy méteres levélátmérőjű is. A ’60-as évek elején még olyan magas növésű cserjeként ismerték, amelyet lakásban nehéz levelei és virágai megtartására késztetni. Mai nemesített fajtái viszont már bokrosabb növésűek, dekoratívabbak és ellenállóbbak, ráadásul a modern vegyszerekkel kisebb termetűvé alakíthatóak. Vízigénye átlagos, nyáron kicsit bővebb öntözést igényel. Fontos, hogy csak akkor kell locsolni, mikor földje kezd már kissé kiszikkadni. Ne feledjük azonban, hogy a túlöntözés sokkal károsabb számára, mint a “szomjazás”. Sok figyelemmel és ápolással következő télen ismét kivirágozhat. Ősszel a világos, de hűvös helyet kedveli. Szereti a magas páratartalmat, hetente egyszer tápoldatos vízzel érdemes meglocsolni. Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, ilyenkor vissza kell vágni a felére, csökkenteni a locsolást, tápoldatozást, a növényt pihentetni kell. Nyáron az árnyékos helyet kedveli, ekkor kell újra öntözni és tápoldatozni. Első hajtásait ismét vissza kell vágni a felére.

Ha az összeállításunk nyomán, megtetszett ez a növény, esetleg még nincs ötleted, mivel lepd meg szeretteidet Mikulás vagy Karácsony alkalmából, a Mikulásvirág remek választás lehet! Térj be a Fleron Virágüzletbe Dunaújvárosban, ahol már roskadoznak a polcok a szebbnél szebb ajándéktárgyaktól és virágoktól!

Forrás: santaclaus.hu, origo, wikipédia

Kapcsolódó termékek

KAPCSOLAT

NYITVATARTÁS

Shopping Cart
Call Now Button