Fenyőfavásárlás - Milyen fenyőfát vegyünk?

Milyen fenyőfát vegyünk?

Segítségünkkel biztosan megtalálod igényeidnek megfelelőt fenyőfát!

Csak frisset!

A kivágott fenyőfák frissességéről még vásárlás előtt célszerű meggyőződnünk. Egyik módja, hogy állítsuk fel a fácskát, és tönkjével üssük a talajhoz. Ha több hulló tűlevelet látunk, akkor válasszunk másik fát. (Néhány lehulló tüske a fa természetes hullása.) Másik mód, mely szerint hajlítsuk meg a fenyő egyik tűjét: ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss, ha görbe marad, akkor már kiszáradóban van a fa.

Kerti karácsonyfa

Aki Karácsony alkalmából megkönyörülne egy fenyőfán, vagy az otthona környezetére is igényes, az a kertben levő, tűlevelű, örökzöld fák közül is választhat egy alkalmasat és feldíszítheti azt karácsonyfának. A kivilágított, kerti karácsonyfáknak nemcsak a kert gazdája, hanem a járókelők is örülni fognak.

Azonban ne okozzunk bosszúságot másoknak! Nem szép dolog, más szép fenyőfáját megcsonkítani az éj sötétjében, hogy a mi lakásunkat díszítse, vagy a másik utcában egy ünnepre készülő embertársuknak kínáljuk megvételre!

Földlabdás fa

Ha élő, földlabdás fát választunk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy mit csináljunk vele. Csak lassanként szoktassuk hozzá a meleghez! Ugyanis a hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás nagyon megviseli a fenyőket. Növeljük a túlélési esélyt azzal, hogy valahol se nem túl meleg, se nem túl hideg helyen tartsuk (lépcsőház, védett erkély vagy terasz), mielőtt a szobába vinnénk. Az ünnepek elmúltával is hűvös helyet válasszunk neki, s a kiültetésre is csak a fagyos idők elmúltával gondoljunk.

Kertészetekben kínálkozik alternatíva azoknak, akik gyökeres fenyőt szeretnének karácsonyfává varázsolni, de nem tudják megoldani a fa kiültetését. A "visszaváltható karácsonyfa" akció, lényege, hogy cserepes fenyőket kínálnak fel eladásra vagy bérbe adásra. Letéti díj ellenében lehet a fákat elvinni, melyeket januárban visszaváltanak. A visszaváltott fákat pedig a fagyok elmúltával kiültetik.

Ha vágott fenyőt szeretnél, ebből a három féléből válogathatsz üzleteinknél: LUC, EZÜST, NORDMANN

Közönséges lucfenyő

Koronája hengeresen kúpos. 1-2,5 cm hosszú levelei négyélűek, megszáradva lepotyognak.

A "legolcsóbb" az összes kapható faj közül. Illata igazi fenyő illat, karácsonyt idéz.

Az ára és az illata miatt a leggyakoribb karácsonyfának való. Száraz levegőjű lakásban érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani, mert ha a vágási felületet állandó víz alatt tartjuk, a tűlevelek sem fognak olyan hamar lehullani.

Ezüstfenyő

Keskeny, kúpos koronájú fa. Szürkészöld, 2-3 cm hosszú levelei szintén négyélűek, merevek, szúrósak. Sokáig változatlanul megtartja lombját, s megszáradva hullajtja le. Illata határozott finom fenyőillat.

Karácsonyfaként tovább bírja, mint a lucfenyő, viszont jóval drágább.

Nordmann jegenyefenyő

A lapos, gyümölcsös illatú, 2-3 cm hosszú lapos levelek a hajtás felső részén félkörben állnak, rászáradnak az ágakra, nem hullanak le.

Szép koronája, fényes levelei és tűleveleinek megtartása miatt a legszebb és az egyik legdivatosabb karácsonyfa, ennek viszont el is kérik az árát.

Duglászfenyő

A lucfenyőhöz hasonló, de tűi sokkal hosszabbak és lágyabbak, megdörzsölve narancsillatúak, megszáradva sem hullanak le. A tűket letépve sebhelyek maradnak az ágakon. Üzleteinkben ritkán találkozhatunk ezzel a fajtával.

A karácsonyfa a Karácsony legfontosabb kelléke, ezért válaszd a legformásabbat, a legszebbet!

Tetszett amit láttál? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!